Fantanile au fost timp de sute de ani metoda cea mai eficienta de obtinere a apei potabile pentru aprovizionarea comunitatilor si irigarea culturilor, mai ales pentru localitatile ce nu sunt situate in apropierea cursului de apa al unui rau cu debit ridicat.
Desi prezinta unele caracteristici similare, o fantana obisnuita si calitatea apei obtinute din aceasta nu pot fi comparata sub nici o forma cu beneficiile realizarii de foraje puturi mica adancime. Acestea din urma extrag apa din prima panza freatica aflata la o adancime de aproximativ 20 de metri in timp ce fantanile traditionale arareori depasesc 7-10 metri ,alimentandu-se asadar din straturile de apa aflate la suprafata - straturi provenite din precipitatii, cunoscute si sub denumirea de ape meteorice.
In ultimii ani nivelul de poluare a atins cote alarmante, numeroase state ducand o adevarata lupta in incercarea de a stopa acest fenomen si de a-i reduce efectele sale nocive. Straturile acvifere de suprafata sunt adesea contaminate in urma deversarii accidentale a unor substante chimicie, in urma folosirii fertilizantilor si pesticidelor din agricultura sau datorita chimicalelor aduse din aer de ploile acide. Asadar fantanile traditionale sau filtrarea apei provenite din rauri si lacuri nu mai reprezinta o solutie sanatoasa pentru viitor.
Vestea buna este ca toate aceste elemente chimice daunatoare pentru sanatatea noastra nu pot ajunge la adancimi mai mari de 8-10 metri, iar apa potabila extrasa cu foraje puturi mica adancime prezinta un risc de contaminare extrem de scazut.
Acest tip de foraje mica adancime se realizeaza in sistem uscat cu ajutorul a doua utilaje. Se foloseste o foreza pentru saparea gurii de put iar cu cel de al doilea utilaj se insereaza camasi de protectie ( tuburi de otel ) pentru a preveni surparea rocilor si a straturilor de sol. La final se introduc tuburile confectionate din material PVC prevazute cu filtre iar intre acestea si peretii forajului se aplica un strat de pietris margaritar. Realizarea de foraje puturi mica adancime este foarte avantajoasa pentru beneficiar deoarece timpul de executie este destul de redus si astfel putul poate fi pus in functiune in doar cateva zile.
Avantaje foraje puturi mica adancime:
Foraje puturi adanciri
0786.281.920
0737.234.933
office@forajeputuriadanciri.ro
www.forajeputuriadanciri.ro